Όλα για την σωστή φροντίδα των μπονζάι και του κυκλάμινου

anthemionflowers.gr

Τα δέντρα μπονζάι είναι ένα δημοφιλές φυτό, εσωτερικού κυρίως χώρου, που όλοι κάποια στιγμή είχαμε στο σπίτι μας. Παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι ο όρος μπονζάι δεν είναι το όνομα του φυτού αλλά το όνομα της τεχνικής της καλλιέργειας ενός δέντρου-μικρογραφίας. Η καλλιέργειά τους ξεκίνησε στην Κίνα αλλά έγιναν γνωστά από την Ιαπωνία. Οι πρώτοι καλλιεργητές μπονζάι τα περιποιούνταν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κορμός και το φύλλωμά τους να θυμίζουν δράκους, ερπετά ή ζώα.Τα bonsai, ως έργα εκλεπτυσμένης τέχνης, έγιναν αντικείμενο επίδειξης στους αριστοκρατικούς κύκλους και κάποια στιγμή αποτελούσαν σύμβολο πλούτου, ευημερίας και αριστοκρατίας. Η παράδοση θέλει τη συνύπαρξη τριών σημαντικών αρετών για να δημιουργηθεί ένα μπονζάι: της αλήθειας, της καλοσύνης και της ομορφιάς .Τα μπονζάι όσο δημοφιλή και αγαπημένα και αν είναι, χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή για να διατηρηθούν και να επιβιώσουν. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι είχαν ένα μπονζάι αλλά για κάποιο λόγο μαράθηκε, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που φιλοξενούν ένα μπονζάι στο σπίτι τους αλλά δεν ξέρουν πώς να το συντηρήσουν.
Ας ανακαλύψουμε μαζί μερικά μυστικά φροντίδας του μπονζάι που θα εξασφαλίζουν την μακροζωία αυτού του ιδιαίτερου φυτού/δέντρου.1. Πότισμα: Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας επιβίωσης των μπονζάι.
Δυστυχώς τα περισσότερα μπονζάι «πεθαίνουν» λόγω υπερβολικού ποτίσματος, καθώς δέχονται πολύ περισσότερο νερό από ότι χρειάζονται. Θα πρέπει και εδώ να εφαρμόζουμε τον γενικό κανόνα ποτίσματος, δηλαδή ποτίζουμε όταν το χώμα είναι στεγνό, όταν η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή και ανοιχτόχρωμη. Πριν κάθε πότισμα να ελέγχετε την υγρασία του χώματος είτε σκαλίζοντας λίγο σε μια γωνία είτε παρακολουθώντας την με ένα ξυλάκι- βάζετε ένα ξυλάκι στο χώμα και παρακολουθείτε το ύψος της υγρασίας. Ο τρόπος ποτίσματος συνδέεται με την ποιότητα του χώματος στη γλάστρα σας. Αν βρίσκεται σε μια γλάστρα με χώμα μέτριας ή κακής ποιότητας, που στεγνώνει εύκολα, και γεμάτη ρίζες, τότε το φυτό σας θέλει ειδικό τρόπο ποτίσματος. Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο με νερό και βουτήξτε μέσα την γλάστρα μέχρι την αρχή του κορμού του φυτού. Αφήστε το εκεί μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν φυσαλίδες από το χώμα. Μόνο τότε ξέρετε ότι έχει απορροφήσει νερό όλο το χώμα της γλάστρας. Αν το μπονζάι σας βρίσκεται σε μια μεγάλη γ&lam